Духовная основа

28 марта 2016 г. ( 15 марта ст.ст.), понедельник.
Седмица 3-я Великого поста. Великий пост. Монастырский устав: cухоядение (хлеб, овощи, фрукты).
Мч. Агапия (икона) и с ним семи мучеников: Пуплия (икона), Тимолая (икона), Ромила, двух Александров и двух Дионисиев (1,2). Сщмч. Александра (икона), иерея в Сиде. Мч. Никандра. Сщмчч. Алексия пресвитера. Сщмч. Михаила пресвитера.
На 6-м часе: Ис. VIII, 13 - IX, 7. На веч.: Быт. VI, 9-22. Притч. VIII, 1-21.
Карта храмов

ПРАВИЛА БЛАГОЧЕСТИВОГО ПОВЕДЕНИЯ В ХРАМЕ

Молиться Богу нужно везде. Но молитва в церкви «едины усты», «единым сердцем» скорее доходит до Бога.

1. По дороге в храм повторяй молитву Иисусову: «Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, помилуй мя грешного».

2. Входи в храм, ища мира, успокоения и очищения души твоей.

3. В храме по обычаю мужчины должны стоять в правой стороне, а женщины — в левой.

4. В храм надо приходить в скромной одежде с длинным рукавом. Женщинам следует быть с покрытой головой, не крашенными губами, в юбке приличной длинны. Не подобает христианке приходить в храм в брюках.

5. Христианин всегда должен носить на себе нательный крест.

6. Войдя в храм, сотвори три поясных поклона с крестным знамением (изображением на себе креста).

7. Твори крестное знамение с благоговением и не спеша, не искажая креста. При крестном знамении первые три пальца руки соединяют вместе в честь Пресвятой Троицы, два пальца (безымянный и мизинец) прикладывают к ладони, что означает две природы Христа (Бог и человек). Сложив пальцы, полагают их на лоб, затем на живот, затем на правое и левое плечи и только потом совершают поклон. «Крест не только пальцами должно изображать, но должно ему предшествовать сердечное расположение и полная вера».

8. В храм входят до начала богослужения: подай поминание о здравии живых и упокоении усопших, поставь свечи, приложись к иконам. Перед целованием иконы принято положить перед ней два поясных поклона с крестным знамением, а третий после целования. Почитая икону, мы кланяемся тому, кто на ней изображен, воздавая через образ поклонение первообразу.

9. Когда проходишь мимо Царских врат (на любом расстоянии от них), приостановись и положи поясной поклон с крестным знамением.

10. Нежелательно во время службы ходить по храму, ставить свечи, ибо это мешает общей молитве. Во время чтения Евангелия, пения Херувимской песни и Евхаристического канона подобает хранить благоговейное молчание, нельзя беспокоить других вопросами и просьбами передать свечу.

11.В храме не любопытствуют, не рассматривают молящихся, а вникают в богослужение, участвуют в общей молитве. Если слова молитв и песнопений не понятны тебе, твори про себя молитву Иисусову.

12. Приучай детей молиться, ходить в храм, вести себя в храме благочестиво.

13. В православном храме должно стоять. Сидеть можно только во время чтения кафизм (Псалтири) и паремий, а также болящим и крайне утомленным.

14. В храме никого не осуждай, замечание можно сделать только тому, кто явно нарушает благочиние, мешает общей молитве. Соблюдай в сердце своем мир, храни молитву, помни свои грехи, молись за тех, кто грешит.

15. Не нужно покидать храм до конца богослужения.

16. Ко Святому Причащению подходят после покаяния в грехах — исповеди и разрешительной молитвы священника (исключение делается детям до 7 лет). Готовящиеся к Причащению должны как минимум 3 дня соблюдать пост (воздерживаться от мясной, молочной и рыбной пищи); быть накануне на вечернем богослужении; придя домой, прочитать из Молитвослова полное правило ко Причащению, которое состоит из: 1) канона покаянного ко Господу Иисусу Христу, 2) канона молебного ко Пресвятой Богородице, 3) канона Ангелу-хранителю, 4) последования ко Святому Причащению; с 12 часов ночи ничего не есть и не пить.

17. Перед Причащением руки сложи на груди крестом (сверху правая), с верой и любовью ко Христу причастись Его Святых тела и крови, поцелуй низ чаши, но не крестясь, и отойди к столику запить Причастие теплотой. После выслушай (прочитай) Благодарственные молитвы.

18. По окончании литургии приложись ко кресту, который дает верующим священник у алтаря.

19. Выходя из храма, сотвори три поясных поклона с крестным знамением.

МОЛИТВЫ КОТОРЫ ДОЛЖЕН ЗНАТЬ КАЖДЫЙ КАЗАК

НАЧАЛЬНЫЕ МОЛИТВЫ:

Царю небесный, Утешителю, Душе истины. Иже везде сын и вся исполняй, Сокровище благих и ижзни Подателю, прииди и вселися в ны, и очисти ны от всякия скверны, и спаси, Блаже, души наша.

ТРИСВЯТИЕ:

Святый Боже, Святый Крепкий, Святый Бессмертный, помилуй нас. (Читается трижды, с крестным знамением и поясным поклоном). Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

МОЛИТВА КО ПРЕСВЯТОЙ ТРОИЦЕ:

Пресвятая Троице, помилуй нас; Господи, очисти грехи наша; Владыко прости беззакония наша; Святый, посети и исцели немощи наша, имене Твоего ради. Господи, помилуй (трижды). Слава Отцу и Сыну и Святому Духу, и ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

ОКОНЧАНИЕ МОЛИТВ:

Достойно есть яко воистину блажити Тя Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матерь Бога нашего. Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу Тя величаем. Слава, и ныне: … Господи, помилуй… (трижды) Господи Иисусе Христе, Сыне Божий, молитв ради Пречистыя Твоея Матере, преподобных и богоносных отец наших и всех святых помилуй нас. Аминь.

ОТЧЕ НАШ:

Отче наш, Иже еси на небесех! да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, Яко на небеси, и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь, и остави нам долги наши, якоже и мы оставляем должникам нашим: и не введи нас во искушение, но избави нас от лукавого.

СИМВОЛ ВЕРЫ:

Верую во единого Бога Отца, Вседержителя, Творца небу и земли, видимым же всем и невидимым. И во единого Господа Иисуса Христа, сына Божия, Единородного, Иже от Отца рожденного прежде всех век; Света от Света, Бога истинна от Бога истинна, рожденна, несотворенна, единосущна Отцу, Им же вся быша. Нас ради человек и нашего ради спасения сшедшего с небес и воплотившагося от Духа Свята и Марии Девы, и вочеловечшася. Распятого же за ны при Понтийстем Пилате, и страдавша, и по-гребенна. И воскресшаго в третий день по Писанием. И возшедшаго на небеса, и седяща одесную Отца. И паки грядущего со славою судити живым и мертвым. Его же Царствию не будет конца. И в Духа Святаго, Господа, Животворящего, Иже от Отца исходящего, Иже со Отцем и Сыном споклоняема и сславима, глаголившаго пророки. Во едину Святую, Соборную и Апостольскую Церковь. Исповедую едино крещение во оставление грехов. Чаю воскресения мертвых, и жизни будущаго века, Аминь.

МОЛИТВА ЗА ОТЕЧЕСТВО:

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы благоверным людям на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя крестом Твоим жительство.

МОЛИТВА АНГЕЛУ ХРАНИТЕЛЮ:

Ангеле Божий, хранителю мой святый, на соблюдение мне от Бога с небесе данный, прилежно молю тя: ты мя днесь просвети и от всякого зла сохрани, ко благому деянию настави и на путь спасения направи. Аминь.

МОЛИТВА СВЯТОМУ ИМЯ КОТОРОГО НОСИШЬ:

Моли Бога о мне, святый угодниче Божий (имя), яко аз усердно к тебе прибегаю, скорому помощнику и молитвеннику о душе моей.

ПЕРЕД НАЧАЛОМ ДОБРОГО ДЕЛА:

Творче и Создателю всяческих Боже, дела рук наших, к славе Твоей наичнаемая, Твоим благословением исправи, и нас избави от всякого зла, яко Един всесилен и человеколюбец.

ПЕРЕД ОБЕДОМ:

Отче наш, Иже еси на небесех! да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, Яко на небеси, и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь, и остави нам долги наши, якоже и мы оставляем должникам нашим: и не введи нас во искушение, но избави нас от лукавого. Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и присно, и во веки веков. Аминь. Господи помилуй… трижды. Благослови. Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.

ПЕРЕД УЖИНОМ:

Очи всех на Тя, Господи уповают, и Ты даеши им пищу во благовремении, отверзаеши Ты щедрую руку Твою и исполняеши всякое животно благоволения. Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и присно, и во веки веков. Аминь. Господи помилуй… трижды. Благослови. Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.

ПОСЛЕ ЕДЫ:

Благодарим Тя, Христе Боже наш, яко насытил еси нас земных Твоих благ: не лиши нас и Небеснаго Твоего Царствия. Но яко посреди учеников Твоих пришел еси, Спасе, мира дая им, прииди к нам и спаси нас. Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и присно, и во веки веков. Аминь. Господи помилуй… трижды. Благослови. Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Аминь.

МОЛИТВА СВЯТОГО МАКАРИЯ ВЕЛИКОГО (вторая):

Господи, Боже наш, еже согреших во дни сем словом, делом и помышлением, яко благ и человеколюбец прости ми: мирен сон и безмятежен даруй ми: Ангела Твоего хранителя посли, покрывающа и соблюдающа мя от всякаго зла. Ты еси хранитель душам и те лесем нашим, и Тебе славу возсылаем Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

МОЛИТВА ПЕРЕД ПРИЧАСТИЕМ:

Верую, Господи, и исповедую яко Ты еси воистину Христос Сын Бога живаго, пришедший в мир грешным спасти, от них же первый есмь аз. Еще верую, яко сие самое Пречистое Тело Твое, и сия есть самая Честная Кровь Твоя. Молюся убо Тебе: помилуй мя и прости прегрешения моя, вольныя и невольныя, яже словом, яже делом, яже ведением и неведением: и сподоби мы неосужденно причаститися Пречистых Твоих Таинств во оставлении грехов ив жизнь вечную. Вечери Твоея тайныя днесь, Сыне Божий, причастника мя прийми: не бо врагом Твоим тайну повем, ни лобзания Ти дам яко Иуда, по яко разбойник исповедаю Тя: помяни мя, Господи, so Царствии Твоем.

Девять заповедей блаженства (Блажены):

Блажени нищие духом, яко тех есть Царство Небесное.

Блажени плачущие, яко тии утешатся.

Блажени кротции, яко тии наследят землю.

Блажени алчущий и жаждущие правды, яко тии насытятся.

Блажени милостивии, яко тии помилованы будут.

Блажени чистый сердцем, яко тии Бога узрят.

Блажени миротворцы, яко тии сынове Божий нарекутся.

Блажени изгнани правды ради, яко тех есть Царство Небесное.

Блажени есте, егда поносят вам и изженут, и рекут всяк зол глагол на вы сжуще Мене ради.

Радуйтеся и веселитеся, яко мзда ваша многа на небесах.

СИМ ПОБЕЖДАЙ!